Monday, 6 August 2012

AHLAN - Tautan Hati Keluarga APIDS


AHLAN - A Harmonious Linkage Among Novices
--> Sebuah Perhubungan Penuh Harmoni Dalam Kalangan Orang-orang Baru
#cehh, macam salah je translation ni =_=

memori :]
...........................................................

pagi kami disegarkan dengan announcement dr senior APIDS - [di pihak akhowat]

ativiti pertama kami ialah mengisi nama di peta Malaysia mengikut negeri asal masing-masing.

setelah mengisi nama, kami diarahkan berkumpul mengikut negeri. mana-mana negeri yg dicabut daripada undian hendaklah menghantar seorang wakil dan bercerita ttg kelebihan negeri masing-masing. negeri-negeri lain juga dibenarkan mencelah semasa sesi penerangan dibuat untuk membantah mana-mana hujah atau pernyataan pembentang. namun, mungkin kerana masih pagi, maka bangkangan tidak berlaku dgn begitu meriah kerana kami masih dilanda virus *krikkrik* X)

selepas selesai slot negeri. kami pula diarahkan menanggalkan sebelah sliper kami dan meletakkannya di tengah-tengah bulatan. kami kemudian diarah memejamkan mata sementara sliper-sliper kami disembunyikan oleh senior-senior APIDS. #nakal juga mereka ni. 
selepas itu, kami diberi sedikit masa untuk mencari semula sliper masing-masing dgn bertanyakan kepada senior APIDS sambil menceritakan ciri-ciri selipar kami. dan pada waktu yg sama juga, kami dapat bertaaruf dgn mereka secara tidak langsung.

beberapa org pelajar tidak dapat menyelesaikan tugasan 'mencari selipar' tersebut. jadi, mereka diminta untuk berdiri di hadapan. senior APIDS meminta wakil dari kedua-dua belah pihak - yg pakai-due-belah-selipar dgn yg separa-berkaki-ayam untuk menceritakan perasaan mereka menjejak-kasih selipar masing-masing. ada yg gembira, dan ade yg sedih. tapi ia sungguh memberi pengajaran yg besar buat kami semua.
.................................................

selepas bersarapan, program diteruskan dgn slot 'Sharing Moment' tentang organisasi APIDS. setelah bertaaruf secara ringkas dgn jawatankuasa APIDS daripada kedua-dua pihak - senior dan junior; kami diarahkan berkumpul mengikut exco masing-masing untuk mengadakan sedikit perbincangan - atau lebih molek lagi - PERKONGSIAN.
dalam slot ini, kami berbincang mengenai cadangan, masalah berbangkit, mendengar pengalaman mereka serta meminta tips untuk meningkatkan lagi prestasi dan kualiti kerja kami.
kami juga diperkenalkan dgn organisasi ASIS/SGPI iaitu organisasi selepas APIDS - bg program Ijazah Sarjana Muda.

selepas tamat slot tersebut, kami makan tengahari secara berjemaah di padang berhadapan dengan Kolej Al-Malik Khalid.
menu kami : nasi kukus + air sirap . beralaskan tikar, berbumbungkan langit dan berteduhkan awan, kami makan bersama-sama sambil hati masing-masing mula mencipta lukisan ukhuwwah antara generasi APIDS :)


program diteruskan dengan game BIJAK - Bina Ikatan Jalinan Antara Kita
permainan ini adalah untuk menguji sejauh mana kami mengenali sahabat-sahabat APIDS. dalam permainan ini , tiada kumpulan yg berjaya bertemu di pertengahan kerana kesuntukan masa. walau bagaimanapun, game ini mengajar kami bahawa masih banyak lagi yg kami belum tahu tentang sahabat-sahabat kami walaupun sahabat-sahabat dalam APIDS sendiri.

petang itu, kami mengadakan slot heart-to-heart di musolla AMK memandangkan cuaca hujan tidak mengizinkan kami untuk beriadhah. dalam slot ini, kami bertanya mengenai pengalaman senior APIDS semasa di nilam puri, program-program yg pernah mereka kendalikan, cara-cara hidup di PASUM, dan tak lupe juga, perkongsian hati-ke-hati yg telah menyebabkan pecahnya empangan di beberapa tempat. :')
selepas hujan (yg sebenar) berhenti, kami meneruskan kembali slot yg tergendala iaitu riadhah yg diadakan dlm bentuk senamrobik.

malam itu , selepas solat secara berjemaah di Dewan Kuliah 1, masa senggang diisi dengan slot 'Tazkirah Berantai'- di mana setiap org akan memberi sedikit tazkirah sebagai pengisian rohani.

Namun begitu, ada beberapa sahabat APIDS yg tidak dapat mengikuti slot pada malam tersebut kerana terlibat dgn pertandingan sempena kempen cakna akademik yg dianjurkan oleh MPP/JTK APIUM Nilam Puri.

di akhir program, kami sama-sama menyanyikan lagu tema program AHLAN - Seiring Sehaluan - UNIC
sungguh, lagu itu telah memberi impak yg besar kepada kami kerana setiap kali mendengar lagu ini, hadirnya rasa rindu akan ukhuwah yg terbina antara sahabat-sahabat APIDS.

dan sebagai penutup program, kami sekeluarga mengambil gambar bersama-sama sebagai kenangan pertemuan pertama kami dengan para senior. ia sememangnya satu kenangan yg cukup indah untuk disematkan di dalam hati kami semua - warga APIDS

keesokan harinya, jadual pelajar APIDS dipenuhi dgn kelas, maka kami tidak bersama-sama lagi dgn para senior. mereka bertolak pulang pada malam itu selepas menyaksikan sebahagian drpd majlis penutup kempen cakna akademik - sambil tidak lupa mengirim kata-kata semangat dan sokongan mereka buat kami.

akhirnya, mereka pun pulang ke Kuala Lumpur, meninggalkan kami dalam kerinduan menantikan AHLAN 2. semoga bertemu kembali :')
.............................................

boys

girls
AHLAN II - Prepare For The Next ! ^^

1 comment:

  1. alhamdulillah, semoga AHLAN mmberi input2 yg dpt kita amalkan brsama..^^
    adik2 APIDS 94 terbaeeeekk!! good luck smua!

    ReplyDelete