Sunday, 14 October 2012

OHANA APIDS


Pada hujung minggu yang lalu, bersamaan Hari Sabtu, 13 Oktober 2012. Pihak Akhowat APIDS telah menjalani suatu program yang dinamakan – Ohana APIDS

Program Ohana APIDS dimulakan dengan aktiviti MULTI – Mukhayyan Littaqarrub Ilallah. Aktiviti Pra-MULTI adalah bermalam beramai-ramai di bilik-bilik yang berdekatan dengan Airport bagi memudahkan kemuncak MULTI iaitu Qiyamulail di Airport AMK.

Walaupun mengalami sedikit kelewatan pada pagi 13 Oktober memandangkan ramai yang tidur lewat, MULTI dapat dijalankan dengan baik. Qiyamulail pagi itu diketuai oleh Aishah binti Abu Hassan sebagai Imam. Oleh kerana waktu Subuh masuk awal, maka kami meneruskan dengan Solat Subuh secara berjemaah. Selesai solat Subuh, kami membaca Surah Al-Fath dan Ma’thurat bersama-sama.

Langit mula membiru, kami mengambil kesempatan untuk menikmati keindahan matahari terbit dengan menetap di Airport sambil beramai-ramai memandang ke langit, melihat burung-burung yang berterbangan, mula mencari rezeki.

Jam 7.30 Pagi;
kami bergerak ke gelanggang futsal APIUM untuk menunaikan solat sunat Dhuha bersama & bermain baling sliper. Pada asalnya kami ingin bermain futsal tetapi stor sukan dikunci pula.
Riadhah dimulakan dengan Warm-Up & Stretching yang diketuai oleh Timbalan Presiden APIDS - Nurul Nabihah binti Ahmad.

Dhuha :')
Warm Up Time !
Selepas penat berkejar-kejaran, kami teruskan dengan permainan ‘Pisang Goreng’. Kreatif-kreatif nampaknya otak budak-budak APIDS ni. Keputusannya seri.
Kemudian, aktiviti diteruskan dengan pengisian daripada Exco Kerohanian dengan permainan ‘Miming’ di mana salah seorang akan membuat gaya dan yang lain akan meneka. Kumpulan yang paling banyak meneka dengan betul akan menjadi pemenang.

Tapi, kesemua permainan kami memberi keputusan seri. Maka, semua adalah pemenang. :)

Selepas puas memanaskan badan, kami pun bersarapan jama'ie dengan roti canai yang telah ditempah dan makan bersama-sama di dalam talam, di bawah pokok besar padang APIUM.
Air Sirap Ais ditaja oleh Exco Kebajikan. ^^

Masing-masing berehat sebentar.

Program diteruskan dengan Solat Zohor secara berjemaah dan bacaan Surah Luqman di Musolla AMK. aktivit seterusnya adalah ENick iaitu Exclusive Nicknames. Setiap orang diminta mencipta nama panggilan masing-masing yang tidak pernah digunakan di mana-mana sama ada dalam family, kawan-kawan, sepupu, sekolah rendah, tadika, sekolah menengah, dan sebagainya. khas untuk APIDS sahaja. dan setiap nama ditambahkan perkataan Ohana di depannya.

Kemudian, aktiviti diteruskan dengan permainan Truth or Dare. sesiapa yang dituju oleh handphone tahan lasak yang diputarkan akan diberi soalan cepumas dan diberi pilihan untuk 'tell the Truth' atau 'Dare to take Challenge'. Nampaknya Ohana APIDS semuanya berani-berani belaka untuk confess segala soalan cepumas yang ditanya.

Selepas itu, Ohana APIDS diberi peluang untuk keluar membeli makan kerana semua kelihatan lapar.

Selepas menunaikan Solat Asar secara berjemaah, kami berkumpul di Airport untuk membaca Al-Ma'thurat bersama-sama. selepas bacaan Al-Ma'thurat, aktiviti diteruskan dengan permainan Magic Fist. 
3 Steps to Play : Press, Twist, Pull --> Then You;ll Find The Love :')
Such a sweet game ! :D

Our Love Message in Magic Fist 
Next, game diteruskan dengan Cupcakes Message. setiap orang diberikan sebiji cupcake yang telah ditetapkan pemiliknya dan diminta untuk menyelesaikan mesej yang ingin disampaikan melalui Cupcakes tersebut. Dalam masa kurang 5 minit, mereka telah berjaya menjumpai perkataan 'OHANA APIDS' & Ukhuwwah. saki-baki huruf masih ada, masing-masing cuba meneka sampaikan ada yang mencadangkan perkataan TOBUR. tidak berapa lama kemudian, barulah perkataan sebenar dijumpai --> ROBITUL.
dan hasilnyaa ....
Robitul Ukhuwwah OHANA APIDS 12/13

masing-masing diminta mengambil semula huruf dan membuat bulatan. suapan pertama diberikan kepada kawan di sebelah kanan dan yang kedua untuk kawan di sebelah kiri, kemuadian barulah dihabiskan oleh diri sendiri masing-masing. terdapat juga cekodok dan kuih raya yang dibawakan khas oleh Ohana EmmaWatson.
sedikit pengisian diberikan sebagai pengajaran daripada permainan Cupcakes Message di mana perkataan yang paling susah diselesaikan adalah ROBITUL yang bermaksud IKATAN. benda yang bukan mudah nak dibentuk dan bukan mudah nak dapat. jadi, kami perlulah menjaga ikatan yang ada ini sebaiknya.

Ya Allah, peliharalah ikatan hati kami. :)


dan satu aktiviti di luar jangkaan dan perancangan - JUTA : Jaulah Ukhuwwah Tawaf AMK.
kami mengelilingi AMK melawat kawan-kawan yang tidak dapat join Ohana APIDS kerana ada yang baru pulang dari rumah, dan ada juga yang mungkin ada sebab-sebab tersendiri yang menghalang mereka menyertai kami.
Satu persatu bilik diserang dengan angkatan seramai kira-kira 23 orang yang memenuhi seluruh bilik.

Selepas selesai Solat Maghrib, bacaan As-Sajdah & Solat 'Isya secara berjemaah. kami semua berkumpul di bilik akademik untuk Tayangan Perdana Mega Movie APIDS : Charlie & The Chocolate Factory.

Willy Wonka :)
Walaupun cerita ini telah terlalu lama wujud, kami menayangkannya bukan untuk tujuan suka-suka semata-mata. mungkin semasa kita melihatnya dulu, kita tidak menghayati setiap pengajaran yang ada di dalamnya. maka, kali ini, kami tayangkan semula cerita ini dengan tujuan agar kami dapat menonoton movie bukan dengan nafsu, tetapi menonton dengan akal fikiran yang hidup dan bercambah.

Mega Movie diserikan dengan hidangan popcorn versi jejari ubi, coklat Yoss, dan Burger Abe Bob. :P

Charlie Bucket
Ternyata pelbagai pengajaran yang kami dapati daripda cerita tersebut, antaranya;
Sentiasa berkongsi dalam keadaan susah dan senang,
bersyukur atas apa yang kita miliki,
mendidik anak --> menjaga anak daripada melakukan atau mendengar benda-benda yang tidak elok, tidak memanjakannya dengan harta kekayaan, tidak membiarkan mereka terdedah kepada teknologi secara melampau,
sanggup berkorban apa sahaja untuk kebahagiaan orang lain,
jangan sombong dan bercakap besar,
jangan berlebih-lebihan dalam harta,
jangan mempergunakan orang lain untuk kepentingan diri,
berfikiran kreatif dalam mencipta sesuatu yang baru,
mempersiapkan diri dengan kematian,

dan yang PALING PENTING,

MENYAYANGI & MENGHARGAI KELUARGA LEBIH DARIPADA SEGALA-GALANYA termasuklah keinginan sendiri. :')

walaupun miskin, tetap hidup bahagia ^^
dengan berakhirnya tayangan mega movie tersebut, maka berakhirlah program Ohana APIDS.

#harap dapat buat Ohana APIDS 2.0 kalau ade kesempatan ^^

No comments:

Post a Comment